Hoe zet ik een zakelijke administratie op?

Een goede zakelijke administratie is erg belangrijk. Het geeft je een goed overzicht en inzicht of je alles op orde hebt. Maar hoe zet je een zakelijk administratie nou eigenlijk op? Dat lees je hieronder.

 

Op tijd starten

Je moet eigenlijk zo vroeg mogelijk beginnen met een zakelijke administratie opzetten. Want zodra je bent begonnen met je onderneming dan heeft dat al snel niet meer de prioriteit terwijl het wel heel belangrijk is. Het is belangrijk om alle gegevens van de aankopen die je voor de start van je onderneming investeert in bedrijfsmiddelen goed bewaard. Deze kosten zijn namelijk vaak fiscaal aftrekbaar. Deze kosten mag je vervolgens bij de eerste aangifte van je inkomstenbelasting aftrekken waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

 

De belastingdienst

De belastingdienst heeft een aantal eisen aan jouw zakelijke administratie. Een van die eisen is bijvoorbeeld een bewaarplicht van zeven jaar. Bij ontroerende zaken is deze bewaarplicht zelfs tien jaar, hier kun je denken aan de huur van een bedrijfspand. De basisgegevens van een zakelijke administratie zijn een grootboek, voorraadadministratie, debiteurenadministratie, crediteurenadministratie, in- en verkoopadministratie en loonadministratie wanneer dit van toepassing is.

Een zakelijke rekening openen
Een belangrijke stap voor een overzichtelijke zakelijke administratie is het openen van een zakelijke rekening. Op deze manier hou je je privé uitgaven en de zakelijke uitgaven gescheiden. Je kan dan meteen zien hoe het gaat met je zakelijke uitgaven en inkomsten. Je hebt dan ook nog de mogelijkheid om aan deze zakelijke rekening gratis een spaarrekening te koppelen. Hier kun je dan bijvoorbeeld geld op zij zetten voor de jaarlijkse inkomstenbelasting aangifte.

 

Zorgvuldigheid

Het is erg belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan zodat je het overzicht van je zakelijke administratie niet kwijtraakt. De administratieve gegevens zoals offertes en bonnetjes nemen namelijk al snel toe. Een tip hierbij is om je bonnen te digitaliseren en de datum van de bon en het onderwerp in de bestandsnaam te zetten. Zo kun je alle bonnen makkelijker terugvinden en zo weet je ook bij welke btw-aangifte je ze moet verwerken. Dit scheelt je een hoop tijd en daarom dus ook geld.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over het opzetten van een zakelijke administratie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.